Zuurkool Mediterrane
met Aardappelpuree en Saucijzen

Voorbereiding:
20 min.

Oventijd:
30 min.

4 pers.
4-6 pers.
Dit is echt zo’n gerecht dat bij ons thuis altijd een hit is! Deze ovenschotel met zuurkool, romige aardappelpuree en smaakvolle saucijzen is precies wat je nodig hebt. De combinatie van de zachte aardappelpuree met de hartige zuurkool en het saucijsvlees zorgt ervoor dat zelfs de kleintjes hun bord helemaal leeg eten.
Ingrediënten
- 2 uien
- 65 g boter
- 1 kg kruimige aardappels
- 300 g varkenssaucijzen
- 140 g tomatenpuree
- 2 tl gedroogde oregano
- 500 g zuurkool, uitgelekt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Begin met het schillen en in stukken snijden van de aardappels. Kook ze vervolgens ongeveer 15-20 minuten tot ze zacht genoeg zijn om te stampen. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en vang je een deel van het kookvocht op.
- Snijd de ui fijn. Verhit 25 g boter in een grote koekenpan en fruit hierin de uien tot ze glazig zijn.
- Snij de velletjes van de saucijzen af en bak het gehakt rul in ongeveer 4 minuten. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Giet er vervolgens 250 ml water bij en voeg de oregano toe. Roer goed door tot je een mooie, gladde saus hebt.
- Meng de zuurkool door de saus en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes sudderen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Stamp de gekookte aardappels fijn met het kookvocht en de resterende 25 g boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep het zuurkoolmengsel in de ingevette ovenschaal en verdeel het gelijkmatig. Bedek het geheel met de aardappelpuree en strijk de bovenkant glad. Voor een mooi effect kun je met een vork een patroon in de puree trekken. Verdeel de resterende 15 g boter in kleine stukjes over de puree.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de ovenschotel in ongeveer 30 minuten goudbruin en door en door warm. Wil je een extra krokante bovenlaag? Zet dan de laatste paar minuten de grill aan.
Serveer Tip
Maak een grotere portie.
Vries een deel van de ovenschotel in. Zo hoef je het op drukke dagen alleen nog op te warmen, zodat je alsnog kan genieten van een lekkere maaltijd.
onze socials
VOlg ons op onze socials
Delen
& printen

Zuurkool Mediterrane
met Aardappelpuree en Saucijzen
Dit is echt zo’n gerecht dat bij ons thuis altijd een hit is! Deze ovenschotel met zuurkool, romige aardappelpuree en smaakvolle saucijzen is precies wat je nodig hebt. De combinatie van de zachte aardappelpuree met de hartige zuurkool en het saucijsvlees zorgt ervoor dat zelfs de kleintjes hun bord helemaal leeg eten.
Ingrediënten
- 2 uien
- 65 g boter
- 1 kg kruimige aardappels
- 300 g varkenssaucijzen
- 140 g tomatenpuree
- 2 tl gedroogde oregano
- 500 g zuurkool, uitgelekt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Begin met het schillen en in stukken snijden van de aardappels. Kook ze vervolgens ongeveer 15-20 minuten tot ze zacht genoeg zijn om te stampen. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en vang je een deel van het kookvocht op.
- Snijd de ui fijn. Verhit 25 g boter in een grote koekenpan en fruit hierin de uien tot ze glazig zijn.
- Snij de velletjes van de saucijzen af en bak het gehakt rul in ongeveer 4 minuten. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Giet er vervolgens 250 ml water bij en voeg de oregano toe. Roer goed door tot je een mooie, gladde saus hebt.
- Meng de zuurkool door de saus en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes sudderen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Stamp de gekookte aardappels fijn met het kookvocht en de resterende 25 g boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep het zuurkoolmengsel in de ingevette ovenschaal en verdeel het gelijkmatig. Bedek het geheel met de aardappelpuree en strijk de bovenkant glad. Voor een mooi effect kun je met een vork een patroon in de puree trekken. Verdeel de resterende 15 g boter in kleine stukjes over de puree.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de ovenschotel in ongeveer 30 minuten goudbruin en door en door warm. Wil je een extra krokante bovenlaag? Zet dan de laatste paar minuten de grill aan.