Gegratineerde Zuurkoolsoep
met Gruyère

Voorbereiding:
15 min.

Oventijd:
10 min.

4 pers.
Houd je van gerechten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook net even anders zijn? Deze gegratineerde zuurkoolsoep brengt het beste van Hollandse en Zwitserse smaken samen. De romige soep met zuurkool en kerrie krijgt extra diepgang door het krokante brood en de gesmolten Gruyère. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en vullends wilt serveren!
Ingrediënten
- 400 g zuurkool
- 2 uien, in halve ringen
- 25 g boter
- 3 el bloem
- 1 el kerriepoeder
- 3 groentebouillonblokjes
- 2 liter water
- 100 ml kookroom
- 3 takjes peterselie, grof gesneden
- 125 g geraspte Gruyère
- 1 stokbrood
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur en bak de uienringen 3 minuten tot ze zacht zijn. Spoel ondertussen de zuurkool kort af onder koud water en laat goed uitlekken.
- Bestrooi de uien met de bloem en kerriepoeder en roer goed door zodat alles gelijkmatig bedekt is. Schep de zuurkool erdoor en bak 2 minuten mee. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg het water toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
- Snijd het stokbrood in plakjes en rooster er 8 in een broodrooster of onder de grill tot ze goudbruin zijn.
- Roer de kookroom en gehakte peterselie door de soep en breng op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 220 graden (gebruik de grill stand).
- Schep de soep in 4 vuurvaste kommen. Leg in elke kom 2 plakjes geroosterd stokbrood en bestrooi royaal met geraspte Gruyère. Plaats de kommen onder de hete grill en gratineer 5-7 minuten tot de kaas gesmolten is en goudbruin bubbelt.
- Zet de kommen op tafel (pas op, de kommen zijn heet!) en serveer de rest van het stokbrood erbij.
Combinatie Tip
Een speciaalbiertje
De frisse zuurkool en romige Gruyère vragen om een lichte blonde tripel, zoals Westmalle of La Trappe. De subtiele zoetheid en lichte bitterheid van het biertje balanceren perfect met de hartige smaken van de soep. Serveer licht gekoeld voor een optimale smaakervaring!
onze socials
VOlg ons op onze socials
Delen
& printen

Gegratineerde Zuurkoolsoep
met Gruyère
Houd je van gerechten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook net even anders zijn? Deze gegratineerde zuurkoolsoep brengt het beste van Hollandse en Zwitserse smaken samen. De romige soep met zuurkool en kerrie krijgt extra diepgang door het krokante brood en de gesmolten Gruyère. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en vullends wilt serveren!
Ingrediënten
- 400 g zuurkool
- 2 uien, in halve ringen
- 25 g boter
- 3 el bloem
- 1 el kerriepoeder
- 3 groentebouillonblokjes
- 2 liter water
- 100 ml kookroom
- 3 takjes peterselie, grof gesneden
- 125 g geraspte Gruyère
- 1 stokbrood
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur en bak de uienringen 3 minuten tot ze zacht zijn. Spoel ondertussen de zuurkool kort af onder koud water en laat goed uitlekken.
- Bestrooi de uien met de bloem en kerriepoeder en roer goed door zodat alles gelijkmatig bedekt is. Schep de zuurkool erdoor en bak 2 minuten mee. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg het water toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
- Snijd het stokbrood in plakjes en rooster er 8 in een broodrooster of onder de grill tot ze goudbruin zijn.
- Roer de kookroom en gehakte peterselie door de soep en breng op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 220 graden (gebruik de grill stand).
- Schep de soep in 4 vuurvaste kommen. Leg in elke kom 2 plakjes geroosterd stokbrood en bestrooi royaal met geraspte Gruyère. Plaats de kommen onder de hete grill en gratineer 5-7 minuten tot de kaas gesmolten is en goudbruin bubbelt.
- Zet de kommen op tafel (pas op, de kommen zijn heet!) en serveer de rest van het stokbrood erbij.